DIY: Dromenvanger met jouw eigen persoonlijke touch!

Laatst ben ik met Mike gaan samenwonen en omdat een hoop muren nog leeg waren in het huis, wilden we leuke unieke decoraties ophangen. Nu zijn wij wel van het besparen, want we zitten financieel niet zo breed. Dus we wilden graag dingen bedenken die goedkoop te krijgen of te maken zijn. Laat een van die dingen nu een zelfgemaakte dromenvanger zijn! We hebben eerst rondgekeken of we zelf een mooie konden vinden, maar de meeste (betaalbare) grote dromenvangers (het moet een groot stuk muur opvullen) waren ofwel veel te simpel ofwel niet groot genoeg. – Dan maar zelf iets maken! – dacht ik toen. Hieronder neem ik je stap voor stap mee door het hele proces. Omdat ik pas achteraf besloten heb om hierover te bloggen, heb ik niet voldoende foto’s van mijn eigen proces. Daarom gebruik ik afbeeldingen van andere pagina’s voor mijn uitleg. Onder elke afbeelding staat een linkje die verwijst naar waar het vandaan komt (tenzij het mijn eigen genomen foto is).

Benodigdheden

  • Stalen ringen
  • Touw, lint, stro en/of wol
  • Schaar
  • Veren
  • Lijm (liefst superlijm)
  • Andere decoraties

1. Voordat je inkopen gaat doen

1.1 De hoofd lay-out van je dromenvanger

Mijn hoofd lay-out

Voordat je enthousiast inkopen begint te doen: bedenk eerst hoe groot de dromenvanger moet worden. Hoe lang en breed moet het worden en uit hoeveel ringen mag de dromenvanger bestaan? En wat wordt de hoofd lay-out?

Mijn hoofd lay-out: 1 Grote ring boven, 2 kleine zijringen eronder, 1 middelgrote ring in het midden van de grote ring, net iets lager dan de twee zijringen en daaronder weer een kleine ring.

Bedenk ook dat er nog dingen aan komen te hangen en de dromenvanger dus uiteindelijk langer (en soms ook breder) uit valt dan de lengtes van alle ringen bij elkaar. Bedenk dus ook wat het langste object gaat worden dat uiteindelijk aan de dromenvanger gaat hangen.

Geloof me, ik heb dit zelf moeten ondervinden: vol energie begon ik aan de dromenvanger en toen de ringen aan elkaar vast zaten, moesten de hangers er nog aan! Hij is véééél groter uitgevallen dan verwacht, omdat ik continu aanpassingen moest doen door extra dingen toe te voegen. Hij is uiteindelijk mooi geworden, maar totaal niet volgens plan. En nu moet ik een nieuw plekje in het huis gaan zoeken waar die qua grootte past :’)

Alternatieven voor hoofd lay-outs:

1.2 Touw en decoratie materialen

Bij het uitkiezen van je materiaal voor aan de dromenvanger is het belangrijk om een thema in het achterhoofd te houden. Dit kan zijn een kleurenpalet met kleuren die bij elkaar passen. Of een natuur-thema, waarbij je alleen materialen gebruikt die je in de natuur verzameld hebt. Andere ideeën kunnen zijn, een feestdag thema (Kerst, Halloween), favoriete film (ideetje tussendoor leuk voor de kinderen: Frozen thema met de karakters en sneeuwvlokken als hangers), traditioneel Bohemian stijl en ga zo maar door. Maar ga vooral niet zonder plan vooraf inkopen doen: je eindigt met allemaal spulletjes die individueel er heel leuk uit zien, maar bij elkaar één grote ratjetoe veroorzaken. En goed plannen scheelt uiteindelijk ook weer in de centen, want je koopt in één keer precies wat je nodig hebt!

1.3 Tips voor het verzamelen van natuurlijk materiaal

Ga je de natuur in om te snuffelen naar bruikbaar materiaal? Dan heb ik hier nog wat extra tips die je daarbij kunnen helpen.

Bloemen, Bladeren en mos
Als je deze items wilt gebruiken zonder dat een halve dromenvanger na een week al op de grond ligt, zal je ze eerst moeten drogen. Nu zijn er vele manieren om dat te doen, die je hier kunt vinden: bloemen drogen, bladeren drogen en mos drogen.

In het kort komt het erop neer dat je:

1. Mogelijk ongedierte moet verwijderen (bijv. voor mos, kokend water erover gieten).
2. Vocht van de buitenkant weg dept met keukenpapier.

3. Op een droge (anders gaat het schimmelen), donkere plek (om de kleur zoveel mogelijk te behouden) hangen / leggen. Er moet genoeg ventilatie zijn. Als je planten gaat ophangen, hang ze ondersteboven.
4. Indien mogelijk boven een verwarming hangen om het proces te versnellen (vooral in de winter is dit een goede optie, de kachel staat dan toch al aan!).
5. Wanneer gedroogd, inspuiten met haarlak om de kwaliteit te behouden en minder kwetsbaar te maken. Hier zijn ook andere manieren voor (zie de linkjes hierboven), maar haarlak is wel een van de goedkoopste manieren.

Takken
Wil je takken die de eigen vorm behouden, ook wanneer er spanning op staat, dan is bijna elk houttype te hanteren en moet je vooral op de dikte letten: zorg ervoor dat de tak in kwestie dik genoeg is en probeer het desnoods voorzichtig uit door er spanning op te zetten.

Wil je daarentegen de tak kunnen meebuigen om te vlechten of een ring te maken, dan moet je letten op het soort plant. Je kunt hiervoor o.a. takken van een klimop gebruiken (die zijn overal te vinden, ook in de bossen tegen bomen aan), druiventakken en wilgentakken. Kijk ook maar eens bij een stuk bos bij jou in de buurt; er zijn vaak struiken te vinden die ook buigzame takken hebben.

Tip: hoe jonger de plant, hoe buigzamer de takken vaak zijn. Én hoe vochtiger, hoe buigzamer de takken zijn: je wilt ze dus het liefst meteen na het snoeien gebruiken, want des te langer je wacht des te droger en harder de takken worden.

Veren
Aan het eind van de zomer gaan de meeste vogels in rui en worden hun oude veren vervangen door nieuwe veren. Dat betekent dus dat einde zomer / begin herfst er veel veren op de grond vallen. Tijd om te verzamelen! Ook wanneer je er niet zoveel nodig lijkt te hebben is het slim om meer te verzamelen. Het kan nuttig zijn om een keer een fout te herstellen gaandeweg of voor een nieuw knutsel project in de toekomst!


In Nederland zal je voornamelijk veel veren vinden vinden van donkere of grijze vogels: duiven, kraaien, eksters, merels. Maar met name duiven eigenlijk :’) Dus dat brengt niet veel variatie in kleur. Geen zorgen! Je kunt ze makkelijk overspuiten. Spray paint van de Action werkt fantastisch. Je kunt ze ook met de hand beschilderen. Wil je dat ze extra lang goed blijven? Spuit er dan ook haarlak overheen als finishing touch.

Noten en zaden
Ik beveel persoonlijk niet aan om zware noten of zaden in je dromenvanger te verwerken. Zo hangt er erg veel gewicht aan je dromenvanger, waardoor er bij andere onderdelen misschien teveel spanning ontstaat en er ergens iets kan loslaten. Wat je wel kan doen zijn de lichtere objecten verzamelen waar de noten/zaden in hebben gezeten zoals:

Kastanje hulzen
Kastanje hulzen met prikkelnaalden geven een erg leuk effect aan herfststukjes en mogelijk ook aan jouw dromenvanger.

LET WEL OP: als je dromenvanger ergens gaat hangen waar mensen mogelijk tegen aan kunnen botsen, moet dit NIET in je dromenvanger verwerkt worden, zeker niet als je kinderen hebt rondlopen. Dan gewoon niet doen. Scheelt een hoop lijden voor iedereen :’) Is het geen probleem voor je om deze shells erin te hebben, dan let wel: deze moet je eerst ook even laten uitdrogen. Vaak is een paar nachtjes boven de verwarming al voldoende bij dit item.

Dennenappels
Als je de kleintjes op raapt, hoef je niet veel gewicht aan je dromenvanger te hangen, maar geeft wel een extra speelse laag eraan. Ook zeker leuk voor een Kerst-dromenvanger. Wel eerst helemaal laten drogen. Verf en haarlak zijn je beste vrienden.

Eikeldopjes
Do I need to say more? Verven kan, niet verven kan, haarlak kan!

2. De ringen

De ringen moeten als eerst voorbereid worden, want daarna zie je waar je eventueel plek hebt om dingetjes aan te hangen. Bovendien is het makkelijker om eerst de ringen apart van elkaar voor te bereiden dan wanneer ze al aan elkaar vast zitten.

2.1 Het materiaal van de ring

Natuurlijk is het vrij saai als je effen stalen of kunststof ringen hebt gehaald en bovendien ook vrij onhandig voor het eraan knopen van touw. Dit glijdt namelijk alle kanten op en dan moet je dus gaan knoeien met lijm en aan het eind van de rit is dat geen mooi gezicht. Wat je hieraan kunt doen is touw, wol of wat ik heb gedaan, stro, helemaal rondom de ringen wikkelen. Hierdoor krijgt de ring een extra interessante dimensie en heeft het touw dat eraan wordt geknoopt meer houvast. Je hoeft het maar op 1 of 2 punten vast te lijmen; bij het begin van het wikkelen en aan het eind van de wikkel (maar dat kan ook een knoop zijn). Je kunt dan aan het einde ietsje over het beginpunt heen wikkelen zodat je daar de lijm ook niet meer ziet.

Andere leuke ideeën als ring-keuze kunnen zijn bamboe, gevlochten takken of plat gefabriceerd hout.

2.2 Inhoud van de ringen

Er zijn zó véél mogelijkheden voor het verwerken van iets moois in de ringen. Daarom kan ik hier niet alles behandelen. Ik zal in ieder geval een aantal basis patronen behandelen en een aantal voorbeelden geven die wat aparter zijn. Dan kun je daarna zelf je eigen invulling daaraan geven. Dat is immers ook het leukste: gebruik je creativiteit om iets unieks te verzinnen!

De klassieker
Natuurlijk kennen jullie deze, de essentie van een dromenvanger is namelijk van origine dat dromen gevangen kunnen worden in een soort web. De afbeelding hieronder spreekt vrij voor zich, beter kan ik het niet uitleggen 😉

Figuren en patronen

In de afbeelding hier rechtsboven ([Mine]) zie je hoe ik het heb gedaan. Een zon van een kanten lint die zich in een maan bevindt. De maan is gecreëerd m.b.v. ijzerdraad en dik garen. In het figuur is vervolgens extra versiering verwerkt: kunststof besjes en een gedroogde roos, goud gespoten.

2.3 De hangers van de dromenvanger

Inspiratie
Ook hiervoor geldt dat er een heleboel mogelijkheden zijn. Daarom noem ik hieronder verschillende ideeën op om je te inspireren. Sommige ideeën heb ik nog niet uitgevoerd, maar leken mij wel wat voor toekomstige DIY dromenvangers!

  • Echte veren, met of zonder verf
  • Nagemaakte veren van ander materiaal: karton, wol, stof etc.
  • Kanten linten
  • Gevlochten strengen van wol/garen/touw etc.
  • Oude sieraden: kettinghangers, niet complete set oorbellen etc.
  • Sleutelhangers
  • Kralen
  • Sierlinten: cadeaulinten, kledinglinten etc.
  • Oude riemen (Wanneer je een hele grote dromenvanger maakt)
  • plantenstrengen, echt of nep
  • Bloemen
  • Bladeren (gedroogd of kunststof)
  • Strengen led lichtjes
  • Flosjes (tassles)
  • Voor een kerst-dromenvanger: kerstversiering zoals mini kerstballetjes, sterretjes en klokjes
  • Buttons, pins & patches
  • Schelpen
  • Kleine origami werkjes
  • Kleine borduursels / breiwerkjes
  • Strengen van oude kleding zoals denim repen van oude jeans
  • Veters

Bevestigen van decoratie
Je kunt dit op allerlei manieren doen, maar hier leg ik uit wat mij de beste manieren lijken.

Knopen
Dit is de mooiste manier, die ook nog degelijk is. Omdat je het niet met ander materiaal bevestigt, ziet het er mooi egaal uit wanneer de dromenvanger af is.

Ijzerdraad of kerstboomhaakjes
Je kunt hiermee dingen bevestigen die je niet kunt knopen. Let er wel op dat door de andere kleur van het ijzerdraad, dit kan opvallen en daardoor niet mooi weg valt in de dromenvanger. Gebruik dunne en korte (niet té: het moet wel stevig zijn!) stukjes. Eventueel kun je later bijkleuren met permanent marker of er draad overheen wikkelen. In mijn dromenvanger heb ik bijvoorbeeld zwart ijzerdraad gebruikt voor de figuren in de kleine ringen en deze omwikkeld met wol in de juiste kleur.

Symbolen vuur en water gemaakt met ijzerdraad en wol

Het eindresultaat van mijn eerste diy dromenvanger:

Mijn wens was om voor onszelf eentje te maken waaraan je kunt zien dat het handmade is, dus een beetje een grove look en een lompe manier van knopen. Jammer genoeg heb ik de twee roosjes aan de rechterkant niet goed vast kunnen zetten. Deze zijn van de dromenvanger gevallen, maar dat is een goede les voor de volgende keer!

Gepubliceerd door Seana

Auteur van deze blog.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag